Bedesten adı Bazzazistan’dan galattır. Anlamı bez satılan yer demektir.
Bu tarihte en değerli mal olan ipek ve kumaşların satıldığı yer anlamına gelir. Bu değerli ürünleri satan çarşı da, her tarafı kapalı bir biçimde tasarlanmıştır. Buna da her kentte Kapalıçarşı denilmiştir.
Bursa'nın en önemli ticari merkezidir. Eskiden bedesten olarak Orhan Bey'in yaptırdığı Emir Hanı kullanılıyormuş. Daha sonra bugün bile aynı amaçla kullanılan Yıldırım Bayezid yaptırdığı bedesten kullanılmaya başlanmıştır.
Bedesten, Bursa Çarşısı'nın merkezinde yer alır. Diğer çarşılar bunun çevresinde kurulmuştur.
Evliya Çelebi'ye göre, Bedesten'in dört çevresi kuyumcular çarşısı imiş. Bunun çevresinde Gazzazlar Çarşısı, Kavukçular Çarşısı, Takkeciler Çarşısı, İplikçiler Çarşısı, Bezzazlar/Bezciler Çarşısı, Halat Çarşısı, Gelincik Çarşısı ile Hallaçlar çarşıları ile çevrili imiş. Bu çarşıların üzeri, önceleri kurşun örtülüydü. Bazı yerlerinde demir pencereleri vardı. Evliya Çelebi bu çarşının her köşesinde mutlaka bir çeşme varmış. Ayrıca bugünkü yeni Kapalıçarşı'nın uzantısı olan ; Saraçhane Çarşısı varmış ki bu çarşıda her türden esnaf varmış. Uzunçarşı'da Pirinç Hanı yanında ise Kebabçılar Çarşısı varmış. Evliya Çelebi, Bursa'da yiyecek içecek esnafının tümünün Müslüman olduğunu yazar. Bursa'da bir de Bakkallar Çarşı varmış. Burada bulunan Hoşafçılar’ın, sadece Bursa'da bulunduğunu yazan Çelebi, İpek Çarşılarının da güzel olduğunu yazar.
Bu çarşının 22’si kuzeyde, 22’si güneyde olma üzere 44 dükkanı vardı. Ayrıca Batısında 14, doğusunda da 14 olmak üzere toplam 72 dükkanı bulunmaktaydı.
Raif Kaplanoğlu
Bedesten Kuyumcular Çarşısında 57 adet dükkan bulunmaktadır, bu dükkanların geneli Kuyumculuk üzerine satış yapmaktadır.