Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

ULUDAĞ VE DAĞ TURIZMI | ULUDAĞ EDEBIYATÇILARA İLHAM KAYNAĞI

Uludağ; Edebiyatçılara İlham Kaynağı

Uludağ’ın bir başka özelliği, bilhassa ilkbaharda kara aksederek billurlaşan bol ültraviyoleli parlak bir güneş altında yapılan güneş banyosudur.Bütün vücudunuzun dirildiğini, çok güçlü elektrik enerjisi ile dolu olan dağ havasının tüm sinirlerinizi yatıştırdığını hissedersiniz.

Uzmanlara göre 15 gün dağda kalan bir kimsenin kan hücreleri 3,5 milyondan beş milyona yükselir.
Tabii bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, Uludağ sadece kış sporları merkezi değildir. Aynı zaman da bütün yıl boyunca gidilebilecek mesire yerlerinin ve dinlenmek için yaylaların yer aldığı Uludağ, doğa yürüyüşü için de elverişli bir çok parkura sahiptir.Prof. Mefail Hızlı’nın verdiği bilgilere göre;“Bursa’daki şeyhler, dervişler ve ilim adamları her yıl yaz mevsiminde Uludağ’daki sayfiye yerlerine geçerler ve haftalarca hatta aylarca burada kalırlardı.Hatta bazı medreselerdeki talebelerin “yaylakiye” adıyla, öğrenim gördükleri medreselerin vakıfları tarafından değişik sürelerde bu dağın yaylalarında kalmalarının sağlandığı bilinmektedir. Bir zamanlar Bizans İmparatorları zihnen ve bedenen dinlenmek,stresten kurtulmak için Uludağ’a gelir ve bir iki ay sonra da sağlam ve dinç bir kafa ile İstanbul’a dönerlerdi.

Hammer’in verdiği bilgilere göre, Bursa’daki ilim adamlarının bir çoğu, şairlerin hemen tamamı,o büyük ve ölmez eserlerini Uludağ’ın sakin ve serin yaylalarında yazmışlardır.
Örneklemek gerekirse Hoca Sadrettin Efendi,“Tacü’t-Tevârih” eserini, Karaçelebizâde de kendi adıyla anılan tarihini, hep Uludağ’ın kekik kokan yemyeşil yaylalarında elde ettikleri duru zihinlerle yazmışlardır”. (Prof. Dr. Mefail Hızlı,“Uludağ”) Mitolojilere konu olan yaban domuzları, geyikler ve karacaların koruma altına alındığı Uludağ’da; ayı, tilki, çakal, sansar ve sakallı akbaba gibi yabani hayvanlar bulunmaktadır. Ayrıca yazın sadece 4 – 5 gün ortaya çıkan Apollon Kelebeği ise tüm dünya koleksiyoncularının gözbebeğidir. (Bkz. Dr. Okan Gültekin, “Uludağ’ın Binbir Yüzü”, Yaşayan Bursa Dergisi, No:25 Aralık 2003)İstanbul gibi dünya kentine iki saat, denize sadece 30 dakika uzaklıkta olan, sürekli aynı anda dört mevsimin yaşandığı Uludağ, turistik açıdan önemli bir merkez olarak cazibesini gelecek yüzyıllara taşıyacaktır.