BURSA HAKKINDA

Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA'YA DAIR | GEZEK

İkramlı müzikli toplantı ‘’GEZEK’’

Farklı müzik gruplarındaki insanlar ile saz ve söz üstatlarının bir araya geldiği, haftalık toplantılara gezek denilmektedir. Bursa’da, sanatsever insanların bir araya gelip bir disiplin içinde düzenli olarak sanat müziği eserleri söyleyip eğlendikleri Gezek adı verilen bu törenler asırlardır devam etmektedir. Bursa’dan dünyaca ünlü sanat müziği sanatçılarının yetişmesinde gezeklerin büyük rolü vardır.

Genelde sonbaharda başlayan gezekler kırk hafta sürer. Her hafta bir gezek üyesinin evine gidilir. Gezek o hafta kimin evinde yapılacaksa, o evin kapısı önüne kırmızı bir fener asılır.Gezek her zaman bir tekerleme ile başlardı.Her akşam sadece bir makam çalınırdı.Ev sahibi bu arada ikramlar yapar.Her gezek mutlaka bir oyun havasıyla biter,bazen finalinde köçek oynardı.

Birçok sanatçı gezeklerde yetişmiştir. Gerek gençlik ve gerekse ustalık yıllarında rahmetli Zeki Müren’in Bursa gezeklerine katıldığı biliniyor.Yine İnci Çayır’lıRecep Birgit,Cahit Peksayar gibi ünlü müzisyenler gezeklere katılmıştır.Erdinç Çelikkol da,gezeklerden yetişmiş ünlü Bursa’lı sanatçımızdır.

Kaynak:Yaşayan Müze Bursa-Bursa Büyükşehir Belediyesi

Bu yazı kaynak gösterilerek yayınlanabilir.